Administrar

BrainStorm a la mallorquina ...

Molts d'Anys i un molt bon Any nou !!

ToniFrau | 30 Desembre, 2005 13:00

La TDT... I aix˛ quŔ Ús ?

ToniFrau | 11 Desembre, 2005 19:11

La Televisió Digital Terrestre ja ha acabat d’arribar, abans de acabar l’any la cobertura arribarà, més o manco a un 75 % de la població i per l’any 2010 haurà d’arribar quasi al 100 % ja que desapareixerà  la televisió analògica, encara que el Govern té intencions de que sigui abans.

 

Sempre que surt una nova tecnologia també ens plantegen una nova sèrie de dubtes i per intentar aclarir-ne un parell, he fet una petita recopilació de les més comuns. Espero que sigui de la vostra ajuda.

 

Què vol dir TDT ?

 

Idò: Televisió Digital Terrestre. Aquest tipus de televisió emet la imatge i el so amb tecnologia digital, es a dir converteix tota la informació amb 0 i 1 per el que la recepció és molt més senzilla que en la analògica. A més es podran emetre serveis complementaris que ens permetran interactuar amb els diferents programes així com subtítols, enquestes, concursos, etc.

 

Quines avantatges tendrem ?

 

S’han acabat les interferències, la senyal digital ens donarà una qualitat de imatge i so molt propera a la del DVD. Podrem veure les pel·lícules amb format 16:9 i amb un estèreo Dolby, per exemple. També disposarem de emissores de radio amb la mateixa qualitat de so digital.

 

A part per rebre aquest tipus d’emissions no necessitarem canviar l’antena, ja que en principi serveix la mateixa amb unes petites adaptacions.

 

Tots els programes seran en obert, es a dir, sense cap cost econòmic per veure les diferents cadenes. (Ja ho veurem amb el temps com acaba)

 

Un altre avantatge serà el número de canals que podrem arribar a veure perquè amb aquesta tecnologia es poden combinar un parell de canals a la mateixa freqüència, d’aquesta manera eliminem la saturació del espectre.

 

I quins inconvenients ?

 

Clar tot no son avantatges, hem de començar a pensar si l’antena de la nostra finca està preparada. Segons la normativa totes les finques construïdes a partir de l’any 1998 haurien d’estar preparades per rebre la senyal sense problemes. Si la nostra finca te la instal·lació mes antiga haurem d’afegir un mòdul amplificador o en el pitjor dels casos canviar l’equip amplificador de l’antena col·lectiva.

 

Ara bé així com la senyal analògica, si no la rebíem bé es veia amb un poc de boira amb la emissió digital si no es rep amb la senyal correcta no veurem rés.

 

Què necessitem per veure la TDT ?

 

En primer lloc la cobertura, això si que no depèn de nosaltres sinó de la zona on volem veure la TDT.

 

Podeu comprovar la cobertura de cavostra a aquesta web: http://www.tdt.es.

 

En segon lloc haurem de cridar als instal·ladors de la comunitat, ara bé una petita recomanació: primer provar i si no funciona ja tendrem temps de cridar als instal·ladors i recordeu: sempre demanar diferents pressuposts (un parell) per evitar sorpreses, tant econòmiques com de resultats professionals.

 

En tercer lloc, haurem de comprar un aparell electrònic anomenat sintonitzador o descodificador. Aquest aparell és semblant a un petit vídeo i el connectarem,  per una part a la televisió i per l’altre a la antena.

 

Quin sintonitzador triem ?

 

Actualment hi ha molt de tipus, marques i preus  de sintonitzadors, ara bé el que convé mirar és el següent:

  • Que sigui una marca coneguda amb servei tècnic assequible
  • Mirar si dur totes les connexions que hem de fer servir: euroconnector, s-video, rca, sp-dif, etc.
  • Que suporti EPG que és la Guia electrònica de programació, que crec que serà molt útil
  • Que tengui la posibilitat d'actualitzar el firmware
  • I preu ...

 I si ja ho tenim tot estarem en condicions per suportar l’apagat de les emissions analògiques.

Es Pont dĺes tren i Sa Porta de Santa Margalida al LIMBO ?

ToniFrau | 06 Desembre, 2005 12:30

Per què serveix la història ? Segons una cita molt famosa per no caure amb els mateixos errors, però crec que hi ha algú a Palma que no s’ha après la lliçó.

 

Vos recordau de la pel·lícula "El dia de la Marmota" ?

 

Una matinada de febrer de l’any 1912 va aparèixer esbucada, després d’una nit de treballs accelerats d’una brigada d’obres, la porta de Santa Margalida. Aquest fet provoca nombroses crítiques per considerar-se un monument de gran valor històric i arquitectònic, conservava part de l’arquitectura musulmana de la que els sarraïns anomenaven Bab-Al-Kofol. Recordeu que per aquesta porta havia entrat triomfant el Rei Jaume I a la Ciutat de Mallorca. Havia estat declarada monument nacional i s’havia elaborat un projecte de plaça amb l’aprovament del arquitecte Eusebi Estada.

 

Matinada de dia 5 de Novembre de 2005, el pont d’es tren del nostre arquitecte Gaspar Bennàzar construït l’any 1912 (El mateix any del esbucament de la Porta?) i inclòs en el catàleg amb la categoria B del PGOU, s’esbuca ràpidament i sense donar cap tipus d’explicació. També es senten nombroses crítiques al esbucament.

 

On hem arribat ? No es tracta de posar emperons al progrés i a l’època que ens ha tocat viure, hi ha d’existir un creixement, això sí, amb molt de coneixement perquè la fragilitat del nostre entorn no es compondrà tota sola. Ara bé, crec que és ben necessari deixar als nostres descendents la nostra història i la nostra cultura no domés a enciclopèdies, llibres i fotos, si no a la vida real, han de poder veure amb els seus ulls i tocar amb les seves mans allò que nosaltres, el nostres pares i els nostres padrins han fet durant tant d’anys, penseu que amb uns 20 anys hem fet quasi més mal que els nostres avantpassats amb més de 200 anys. Hem de saber qui som i d’on venim i sobretot el més important: No hem de voler perdre la nostra identitat.

  • Per cert tant la Porta de Santa Margalida i el Pont d’es Tren tampoc deuen ser al Limbo, crec que també l’han esbucat.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS